Jahorina

Planina Jahorina

Jahorina se nalazi na 28km jugoistočno od Sarajeva i pripada Dinarskom planinskom sistemu.

Jahorinske šume zauzimaju velika prostranstva jela, omorika, borova i listopadnih šuma u kojima dominantno mesto zauzima grčki javor (Acer visianii) po kome je planina dobila ime.

Osim po javoru, čuvena je i po odličnom geografskom položaju i povoljnoj klimi. Preko leta Jahorina je idealno mesto za pripremu sportista, futinge, šetnju, berbu šumskih plodova i lekovitih trava, kao i piknike pored bogatih planinskih izvora…

Tu je i nekoliko pećina, a mogu se videti i ostaci srednjevekovnih gradova, stari mlinovi i vodenice, prirodna kupališta, kanjon Miljacke i reka Prača, potoci, izvori mineralne vode, vrela i brzaci…

Turizam na Jahorini

Skijaške staze na Jahorini su široke i međusobno povezane. Do vrhova Začarani dvorovi i Ogorelica stiže se bilo kojom žičarom, a za spuštanje se može izabrati bilo koja staza. Ski liftovi i žičare mogu da prime 9.500 skijaša na sat. Sve njih čeka oko 25 km dobro uređenih staza.

Jahorina predstavlja davno otkriven turistički izazov, kome treba dati pečat novog vremena. Ako ste već posetili ovaj zimski turistički centar – dođite ponovo i otkrite neku novu čar planine nadomak Sarajeva, a ukoliko još niste uživali u njenoj lepoti – zima je pravi trenutak da upoznate i zavolite Jahorinu.

KUĆA MIRKOVIĆ

Jahorina - Apartmani

Položaj Jahorine

Jahorina je od Pala udaljena 15 km.

Jahorina je planina u Bosni i Hercegovini koja pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916m nadmorske visine. Leti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3m visokim snegom. Jahorina se prostire od 43°39′ do 43°47′ severne geografske širine i od 18°31′ do 18°43 istočne geografske dužine.

Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snega, pogodna klima, 20 kilometara staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najlepše i najpoznatije ski-centre. Prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem na Jahorini je 175cm i to od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosek visine snežnog pokrivača u februaru iznosi 106cm.

Jahorina – Olimpijska planina

Pored brojnih sportskih takmičenja koji su se održavali i održavaju na Jahorini, ona je ipak najpoznatija kao Olimpijska planina, po tome što su na njoj održane 14. zimske olimpijske igre Sarajevo 1984. god. U sklopu njih na Jahorini su se održala takmičenja u alpskim disciplinama za žene.

Jahorina

Klima na Jahorini

Na Jahorini se sukobljavaju tople mediteranske struje sa hladnim kontinentalnim vazdušnim masama, zbog čega Jahorina ima povoljnu i zdravu klimu sa temperaturama koje i zime i leta čine ugodnim za boravak. Takva klima uzrokuje i velike količine snežnih padavina…

Na Jahorini toku godine sneg pada 85 dana. Prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem na Jahorini je 175 dana i to od oktobra do kraja maja. Po tome je ova planina posebna. Debljina snežnog pokrivača može biti od jednog metra do tri metra. Prosječna visina snega od oktobara do maja iznosi 106cm. Kvalitet snega je odličan za skijanje.

Jahorina - ski mapa (izvor www.oc-jahorina.com)

Jahorina ski mapa

Jahorina - leto mapa (izvor www.oc-jahorina.com)

Jahorina leto mapa